2011. június 30., csütörtök

Platón: Kratülosz - Jelenlegi ára: 1 610 Ft

BookHouse könyvdiszkont: Az ezer könyv házaTisztelt Érdeklődő! A BookHouse Könyvdiszkont Csapata üdvözli Önt! Kérjük, csak a terméklapon olvasható szállítási feltételek elfogadása esetén licitáljon a termékre! KratüloszA könyv listaára: 1895 Ft. Leírás:
A Kratülosz több szempontból is különleges helyet foglal el a platóni életműben. Egyrészt máig vita tárgyát képezi, hogy mely korszakhoz tartozik (van olyan feltételezés, amely szerint a korai középső dialógusok idején született, de Platón később, A szofista írásakor átdolgozta), másrészt mert olyan problémát feszeget - ti. a dolgok és az őket kifejező szavak viszonya, ezen keresztül a megismerés problémája - mely egészen Heideggerig és általa máig bizonyos értelemben jelen van a filozófiai diskurzusban, de jelentős mértékben rányomja bélyegét a Saussure-féle huszadik századi nyelvtudományi fordulatra is (gondoljunk a jelölt és a jelölő Saussure által kifejtett kapcsolatára). Ezen felül a dialógus két központi alakja, a címadó Kratülosz, valamint Szókratész mindketten döntő befolyást gyakoroltak Platón filozófiájára. A mű alapkérdése az, hogy a valóság elemei és az őket kifejező szavak puszta konvencionális kapcsolatban vannak-e - miként Kratülosz beszélgetőtársa, Hermogenész véli -, avagy - miként Kratülosz állítja - minden dologra a valóságban a természettől fogva csak egyetlen helyes elnevezés van. A beszélgetésbe bekapcsolódó Szókratész mindkét állásponttal szembehelyezkedik (a Héraklész-tanítvány áramlás-elméletét, azaz hogy minden örökké változik, tehát nincsenek állandó formák, így a világ nem megismerhető, éppen ezáltal cáfolja), és egy igen sajátos nyelvkoncepciót fejt ki. Valójában mindkét nézet elemeiből kiemel bizonyos mozzanatokat, így elismeri, hogy nagy szerepet játszik a szavak létrejöttében az emberek közötti megegyezés, de végső fokon amellett érvel, hogy van valamiféle természetes viszony szó és dolog között. Ám nem közvetlenül, hanem a szavak (platóni értelmében vett) formája (ideája) révén (ez olyasvalami, amit a huszadik századi nyelvészet a fogalom szóval jelöl), amely csakis az értelem számára hozzáférhető. A lényeg azonban az, hogy a szavak (illetve a nyelv) vizsgálata nem vezet el magukhoz a dolgokhoz, hanem egy másfajta, a dolgokra irányuló dialektikus megismerés által. A régebbi, Szabó Árpád-féle fordítás átdolgozásaként (Horváth Judit munkája) megjelent magyar szöveghez Böröczki Tamás írt jegyzeteket és tanulmány értékű utószót. ISBN: 978-963-9165-95-3A termék eladó új, olvasatlan állapotban. Kínálatunkban több mint tízezer új és használt könyv szerepel, melyeket raktárról tudunk szállítani. A gyerekkönyvektől kezdve a szépirodalmon át a bestseller kiadványokig rengeteg könyv címből választhat.
Nézze meg őket most: BookHouse Könyvdiszkont könyvekSzállítási feltételek: Személyes átvételre kizárólag a budapesti üzletünkben van lehetőség (az Örs vezér tértől 1 percre), hétfőtől péntekig 9. 30 és 17. 30 óra között, valamint szombaton 9. 30 és 13. 30 óra között. Házhoz szállítás futárszolgálattal, előre fizetéssel vagy utánvéttel lehetséges. A szállítási költség Magyarországon előre utalással 730 Ft., utánvéttel 995 Ft., de 10. 000 Ft. feletti vásárlás esetén a szállítás díjtalan. A leütést követő 1-2 munkanapon belül kerül a könyv a raktárból az üzletbe, így aznapi átvétel nem lehetséges. A leütést követő 7 napon belül, kérjük, e-mailen jelentkezzen a könyvért, és adja meg, milyen módon (személyes vagy házhozszállítás) szeretné átvenni a könyvet. Kínálatunkban kizárólag raktárkészleten lévő könyvek találhatók, azonban a beszerzések és eladások függvényében a készletünk folyamatosan változik, ezért sajnos előfordulhat, hogy a megrendelt könyv közben elfogyott.
Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Készlethiány esetén, a megrendelést előfoglalásba tesszük és tájékoztatjuk Önt a várható szállítási időpontról. A gyors és pontos kommunikáció miatt kérjük, hogy lehetőség szerint e-mailben tartsa velünk a kapcsolatot! Kérjük csak a fentiek tudatában licitáljon a termékre! Köszönjük, hogy megtisztel bennünket bizalmával!
a BookHouse Könyvdiszkont Csapata


Jelenlegi ára: 1 610 Ft

Az aukció vége: 2011-07-01 20:27
. Platón: Kratülosz - Jelenlegi ára: 1 610 Ft

Fontos